Odla hemma

På en balkong eller utplats kan man odla mycket bara man är lite smart. Har du ingen balkong kan du odla i fönstret, men också i en mörk källare.

Odla på balkong eller uteplats

Har du en balkong eller uteplats kan du använda alla tillgängliga ytor för att odla på, inte bara golvet utan väggar och tak också. Odla sallad på väggarna, låt tomatplantan hänga ner från taket och sätt potatis i en kruka!  Du kan odla en hel del även om balkonen är i norrläge och inte får så mycket sol.

Du kan till och med ha ett fruktträd eller bärbuske i kruka på balkongen. Tänk bara på att jord väger en hel del. Har du tänkt att satsa stort och odla på varje tillgänglig kvadratcentimeter, hör först med fastighetsägaren att din balkong klarar vikten.

Odla i fönstret

Har du ingen balkong kan du odla i fönstret. Du kan odla på det gamla vanliga sättet i krukor, eller så kan du prova på hydroponisk odling som är odling i vatten. Sallad, kryddor och tomater passar extra bra att odla i vatten.

På internet finns det mycket information om hur man bygger egna hydroponiska system.

Du behöver inte ge upp odlingstankarna om du saknar plats i dina fönster. Med hjälp av växtbelysning kan du till och med odla i mörka utrymmen som källaren